sojové dobroty

Soja je často označována za potravinu budoucnosti.

Sojové boby obsahují velké procento bílkovin, díky němuž mají vysokou sytivost a velkou nutriční hodnotu. Jsou také bohaté na vlákninu, železo, vápník a vitamín A.

Výživově velmi hodnotné jsou fermentované sojové produkty. Fermentací se ze soji odstraní tzv. antinutriční faktory ? tedy látky, které pomáhají rostlině proti škůdcům, ovšem v lidském organismu jsou spíše na překážku. Fementované sojové produkty obsahují navíc řadu enzymů, které napomáhájí trávení a udržování udržování zažívacího traktu v dobré kondici. Díky fermentaci jsou také lépe vstřebatelné ostatní obsažené živiny.

Sojová omáčka ? dobře známá tmavá aromatická tekutina. Při nákupu dejte pozor na kvalitu, levné omáčky jsou připraveny smícháním ochucovadel, barviv a konzervantů a se sojou nemají mnoho společného. Vybírejte proto v dobře zásobených obchodech a pečlivě si přečtěte složení. Známé typy pravé sojové omáčky jsou např. tamari nebo shoyu.

Tempeh ? fermentované sojové boby slisované do kostičky světlé barvy podobné sýru eidam, po rozrojení jsou vidět jednotlivé boby. Tempeh má lehce oříškovou chuť a hodí se výborně např. do minutek jako náhrada masa. Není jej třeba vařit, stačí prohřát.

Natto ? jednotlivé sojové boby, které prošly procesem fermentace, k dostání je v malých krabičkách v obchodech se zdravou výživou. Natto díky extrémně vysokému obsahu enzymů velmi pozitivní účinky na zdraví. V Japonsku má výbornou pověst jako pomocník při léčbě srdečních a cévních onemocnění a při osteoporóze. Pokud Vás nezaujme jeho chuť, je možné koupit kapsle s výtažky z natto.

Dalšími produkty ze sóji jsou potraviny nefermentované – tofu, sojové maso, ze soji se extrahuje kvalitní bílkovina, která je často základem doplňků výživy určených pro sportovce.

Tofu ? výrobek podobný sýru či tvarohu, dostupný v mnoha příchutích a použitelný do široké škály jídel. Protože nepotřebuje žádnou další tepelnou úpravu je ideální pro rychlou teplou i studenou kuchyni.

Sojové maso je v dostání v několika variantách ? jako kostky, plátky, nudličky či jako sojový granulát. Výhodou sojového granulátu je, že se před vařením nemusí namáčet, stačí krátce povařit. Můžete z něj např. připravit rychlou a výživnou zavářku do polévek.

Sojové mléko, jogurty a dezerty ? jsou alternativou mléčných výrobků, např. pro ty, kdo trpí nesnášenlivostí laktózy. Mohou ale být chutným a výživným zpestřením jídelníčku pro každého.

Sojová bílkovina ? bílkovina extrahovaná ze sojových bobů je často základem bílkovinnových přípravků, např. proteinových nápojů či proteinových tyčinek.

Díky velkému obsahu bílkovin jsou soja a výrobky z ní vhodné pro sportovce a aktivní jedince, kteří mají hodně pohybu, velké množství svalů a tudíž větší potřebu bílkovin. Celkově zvýšené množství bílkovin je vhodné také při redukční dietě.
Sojové produkty mají navíc ve srovnání s živočišnými bílkovinami (maso, sýry, mléko) jednu velkou výhodu – obsahují jen malé procento tuku a navíc vůbec žádný choleterol.
Přes všechny své výhody je soja jednou z potravin s největším množstvím otazníků ? u citlivých jedinců vyvolává soja alergii a tito lidé se tedy musí vyhýbat konzumaci potravin i se stopovým množstvím soji. Problematická je také genetická modifikace soji prosazovaní zejména v Americe, nebylo totiž testováno jaký vliv na zdraví mají geneticky modifikované potraviny (GMO) při dlouhodobé konzumaci. Se zařazením soji do jídelníčku by také měly počkat maminky malých dětí a to do cca 3 ? 4 let a poté vybírat zejména výrobky fermentované a v menších množstvích (fermentované výrobky mají velký obsah soli).
Sojové produkty mohou být významným zdrojem bílkovin a živin a velmi chutným rozšířením jídelníčku pro každého.

Pokud si nevíte rady s jejich přípravou či s vhodným denním množstvím, obraťte se na odborné nutriční poradce. Máme se sojovými produkty dlouhodobě velmi dobré zkušenosti jak při tvorbě zdravého jídelníčku, tak při programech redukce váhy.
Wellnessia – zdravé hubnutí a výživa