17.09.2006
Snížený příjem sacharidů a dostatek bílkoviny
-
Výhodou tohoto jídelníčku je, že se naučíme jíst pravidelně. Pokud není strava pravidelná ? jíme třeba jen 2x denně – tělo nemá v průběhu celého dne dostatek energie k dispozici. Naučí se s ní tedy šetřit pro chvíle, kdy se mu jí nebude dostávat. Optimální počet je 5 ? 6 menších porcí za den. Tímto způsobem se rovnoměrně rozvrství příjem energie a tělo pak nemá potřebu si její část ukládat do zásoby. Důraz je kladen také na správné rozvržení stravy během dne. Strava by také měla obsahovat dostatečné množství vápníku, vitaminů a stopových prvků. Nemusíte úplně vzdát svých oblíbených jídel, ale musíte zapomenout na příliš velké množství sacharidů. I v případě tohoto jídelníčku platí zásadní pravidlo: chceme-li zhubnout, výdej energie musí být nutně vyšší než příjem!
- pravidelnost ve stravování
- sestavení podle jednoznačného pravidla a určených hodnot
- tělo nemá potřebu ukládat energii do zásoby
- vhodné pro ty, kteří se obejdou bez velkého množství sacharidů
- ideální pro ty, co si sami vaří a nakupují
- nemusíte příliš počítat kalorie
- úbytek váhy je poměrně rychlý
VÝHODY:
-
NEVÝHODY:
- vyžaduje určitou kreativitu, aby se skladba jídel neopakovala
- touha po sacharidech, vyžaduje silnou vůli
- je třeba hlídat příjem sacharidů, ale ne je zcela odmítat (glukóza je nenahraditelným zdrojem energie pro náš mozek). Je třeba vybírat potraviny s nižším glykemickým indexem.
- nepříliš velká pestrost, varianty se opakují
- nutné doplnit důležité vitaminy
-
INFO: Sacharidy můžeme rozdělit na dva základní typy: jednoduché (pro lidský organismus prakticky ihned využitelné) a složené (např. škrob ? organismus je musí nejprve štěpit, a pak je teprve využije. Polysacharidy mají nižší glykemický index, proto jsou při dietě velmi žádoucí, nedostanete totiž tak brzy hlad jako při konzumaci jednoduchých cukrů).
Chceme-li hubnout, musíme omezit konzumaci veškerého pečiva a sacharidových příloh (rýže, těstovin, knedlíků). Omezit, ale ne vyloučit, jinak riskujete potíže pramenící z nedostatku vitaminu B a snížení bazálního metabolismu.
-
POZOR! Extrémním pojetím tohoto jídelníčku je známá Atkinsonova dieta, která má však četná úskalí. Nemusíte nijak zvlášť počítat kalorie, neboť z jídelníčku jsou sacharidy vyloučeny prakticky docela. To znamená, že pro získání energie musí tělo spalovat tuky ze zásob, a tento proces se urychluje právě stravou bohatou na tuky. Tato dieta je však hodně monotónní a může vyvolat nezřízenou touhu po sacharidech (pečivo, těstoviny, sušenky). Tato dieta není vhodná pro delší časové úseky, protože vysoký příjem bílkovin může mít negativní dopad na ledviny a úbytek vápníku, nemluvě o zvýšení hladiny cholesterolu. K nepříjemným vedlejším účinkům této diety se musí ještě připočítat zácpa a nepříliš vonný dech?
- POZOR! vyhýbejte se výrobkům označeným light a výrobkům s nízkým obsahem kalorií. Takové výrobky mají sice snížený obsah tuků, ale často bývají doslova nacpané sacharidy.
- JÍDELNÍČEK A ZÁKLADNÍ PRAVIDLA

- .

- .

- .

Vhodný je kousek tmavého pečiva, zelenina, méně sladké druhy ovoce (např. citrusy). Zapomenout byste měli na sladké pečivo a dorty, trvanlivé salámy, paštiky, klobásy a sladké druhy ovoce (banány, hroznové víno).
- .

VEČEŘE: Poslední jídlo dne představuje večeře, která by měla pokrýt asi 15 ? 20 % denního energetického příjmu. Stejně jako odpolední svačina, by i večeře měla být dostatečně objemná a přitom méně energeticky vydatná. Nemusí být také v každém případě teplá. Správnou volbou je zeleninový salát, neslazený tvaroh, zelenina s kuřecím masem? Poslední jídlo by mělo být asi 3 hodiny před spaním.
- .
- POZOR! V prvních dnech nízkosacharidové diety se obvykle váha poměrně rychle snižuje. Pokud však po úspěšném snížení hmotnosti začneme opět s konzumem běžných vysokých dávek sacharidů, dojde rychle k nečekanému nárůstu hmotnosti následkem zadržování vody a nástup nepříjemného jo-jo efektu.