Výhodou tohoto jídelníčku je, že se naučíme jíst pravidelně. Pokud není strava pravidelná ? jíme třeba jen 2x denně – tělo nemá v průběhu celého dne dostatek energie k dispozici. Naučí se s ní tedy šetřit pro chvíle, kdy se mu jí nebude dostávat. Optimální počet je 5 ? 6 menších porcí za den. Tímto způsobem se rovnoměrně rozvrství příjem energie a tělo pak nemá potřebu si její část ukládat do zásoby. Důraz je kladen také na správné rozvržení stravy během dne. Strava by také měla obsahovat dostatečné množství vápníku, vitaminů a stopových prvků. Nemusíte úplně vzdát svých oblíbených jídel, ale musíte zapomenout na příliš velké množství sacharidů. I v případě tohoto jídelníčku platí zásadní pravidlo: chceme-li zhubnout, výdej energie musí být nutně vyšší než příjem!

    VÝHODY:

  • pravidelnost ve stravování
  • sestavení podle jednoznačného pravidla a určených hodnot
  • tělo nemá potřebu ukládat energii do zásoby
  • vhodné pro ty, kteří se obejdou bez velkého množství sacharidů
  • ideální pro ty, co si sami vaří a nakupují
  • nemusíte příliš počítat kalorie
  • úbytek váhy je poměrně rychlý
    NEVÝHODY:

  • vyžaduje určitou kreativitu, aby se skladba jídel neopakovala
  • touha po sacharidech, vyžaduje silnou vůli
  • je třeba hlídat příjem sacharidů, ale ne je zcela odmítat (glukóza je nenahraditelným zdrojem energie pro náš mozek). Je třeba vybírat potraviny s nižším glykemickým indexem.
  • nepříliš velká pestrost, varianty se opakují
  • nutné doplnit důležité vitaminy
    INFO: Sacharidy můžeme rozdělit na dva základní typy: jednoduché (pro lidský organismus prakticky ihned využitelné) a složené (např. škrob ? organismus je musí nejprve štěpit, a pak je teprve využije. Polysacharidy mají nižší glykemický index, proto jsou při dietě velmi žádoucí, nedostanete totiž tak brzy hlad jako při konzumaci jednoduchých cukrů).
    Chceme-li hubnout, musíme omezit konzumaci veškerého pečiva a sacharidových příloh (rýže, těstovin, knedlíků). Omezit, ale ne vyloučit, jinak riskujete potíže pramenící z nedostatku vitaminu B a snížení bazálního metabolismu.
    POZOR! Extrémním pojetím tohoto jídelníčku je známá Atkinsonova dieta, která má však četná úskalí. Nemusíte nijak zvlášť počítat kalorie, neboť z jídelníčku jsou sacharidy vyloučeny prakticky docela. To znamená, že pro získání energie musí tělo spalovat tuky ze zásob, a tento proces se urychluje právě stravou bohatou na tuky. Tato dieta je však hodně monotónní a může vyvolat nezřízenou touhu po sacharidech (pečivo, těstoviny, sušenky). Tato dieta není vhodná pro delší časové úseky, protože vysoký příjem bílkovin může mít negativní dopad na ledviny a úbytek vápníku, nemluvě o zvýšení hladiny cholesterolu. K nepříjemným vedlejším účinkům této diety se musí ještě připočítat zácpa a nepříliš vonný dech?
    POZOR! vyhýbejte se výrobkům označeným light a výrobkům s nízkým obsahem kalorií. Takové výrobky mají sice snížený obsah tuků, ale často bývají doslova nacpané sacharidy.
    JÍDELNÍČEK A ZÁKLADNÍ PRAVIDLA
    SNÍDANĚ: Je dobré zařadit sacharidy jako první denní jídlo. Tím se nastartuje metabolismus, který je po nočním hladovění zpomalený. Začátkem by tedy měla být vydatná snídaně jako start do nového dne, která by měla tvořit cca 20 ? 25 % celkového denního příjmu energie. Nezapomeňte na dostatek tekutin. Vaši snídani může tvořit například: několik lžic spařených výběrových vloček, nízkotučné mléko, lžička medu a skořice. Přidat můžete lžíci cottage nebo syrovátkovou bílkovinu. Je také možné začít den s jinými celozrnnými cereáliemi (v malém množství), plátkem sýra nebo kvalitní šunky? Dále zelenina či ovoce.
    .
    SVAČINA: Svačte! Nejlepší volbou na dopolední přesnídávku je jogurt, tvaroh, ovoce, zelenina?
    .
    OBĚD: Vyvážené jídlo, které se skládá z bílkoviny (bílé maso, ryba, tofu, luštěniny, sýr, jogurt…), zeleniny (salát, vařená) a sacharidů (rýže, celozrnné těstoviny, pečivo, brambory…). Oběd by měl být něčím jako završením hodování první poloviny dne ? za první polovinu dne bychom totiž měli sníst asi 60 % energie, kterou za den sníme, oběd by měl tvořit cca 30 ? 35 %. Ani u oběda by však neměla chybět zelenina a ovoce. Pokud není zelenina (např. dušená, restovaná) přímo součástí pokrmu, přidejte ke hlavnímu jídlu ještě oblohu, misku salátu nebo kompotu. Ideální jídlo u tohoto jídelníčku je bílkovina (restované či vařené maso či rostlinná bílkovina) s dostatečným množstvím zeleniny bez sacharidových příloh.
    .
    SVAČINA: Odpolední svačina by měla tvořit už jen 10 % energetického příjmu. Odpoledne a večer už bychom nemuseli stihnout využít a naše tělo by si ji uložilo do zásoby. Není ale důležité jenom množství jídla, záleží i na správném výběru. Je vhodnější zaměřit se na potraviny, které mají nižší energetickou hodnotu a glykemický index. Zasycení z nich déle vydrží a navíc organizmus nebude mít problémy s nadbytkem energie i při větším objemu jídla.
    Vhodný je kousek tmavého pečiva, zelenina, méně sladké druhy ovoce (např. citrusy). Zapomenout byste měli na sladké pečivo a dorty, trvanlivé salámy, paštiky, klobásy a sladké druhy ovoce (banány, hroznové víno).
    .

    VEČEŘE: Poslední jídlo dne představuje večeře, která by měla pokrýt asi 15 ? 20 % denního energetického příjmu. Stejně jako odpolední svačina, by i večeře měla být dostatečně objemná a přitom méně energeticky vydatná. Nemusí být také v každém případě teplá. Správnou volbou je zeleninový salát, neslazený tvaroh, zelenina s kuřecím masem? Poslední jídlo by mělo být asi 3 hodiny před spaním.

    .
  • POZOR! V prvních dnech nízkosacharidové diety se obvykle váha poměrně rychle snižuje. Pokud však po úspěšném snížení hmotnosti začneme opět s konzumem běžných vysokých dávek sacharidů, dojde rychle k nečekanému nárůstu hmotnosti následkem zadržování vody a nástup nepříjemného jo-jo efektu.