Výhodou tohoto jídelníčku je, že se naučíme znát kalorickou hodnotu jídel a budeme tak mít přehled, kolik kalorií si při snižování nadváhy můžeme ten den dovolit a co už by bylo moc. Nemusíte se úplně vzdát svých oblíbených jídel, ale je třeba je kaloricky vyvážit. Platí zde zásadní pravidlo: chceme-li zhubnout, výdej energie musí být nutně vyšší než příjem! Při hubnutí je tedy optimální pohybovat se na hranici kolem 5000KJ.

    VÝHODY:

  • přehled o kalorické hodnotě jídel
  • sestavení podle jednoznačného pravidla a určených hodnot
  • disciplína
  • snížení kalorického příjmu
  • začíná se hubnout hned od prvního týdne
  • vhodné pro kreativní osoby, které mají čas o kombinaci vhodných jídel z hlediska kalorických hodnot přemýšlet
  • ideální pro ty, co si sami vaří a nakupují
  • může být i zábavné
  • kalorické hodnoty jídel můžeme snadno najít i na internetu, například www.flora.cz.
    NEVÝHODY:

  • stálé počítání a hlídání kalorických hodnot
  • náročnost na čas
  • vysoká individualita (každý člověk má jiný metabolismus, někdo spaluje pomaleji, někdo rychleji, také výdej energie nelze tak jednoznačně určit?)
  • nutno plánovat předem, co budete jíst, a podle toho nakupovat a vařit
    JÍDELNÍČEK A ZÁKLADNÍ PRAVIDLA
    SNÍDANĚ: max. 1500 KJ ? může to být jogurt s ovocem, plátek celozrnného chleba s cottage sýrem, ovocný salát, zeleninový salát, kefírové mléko atd.
    .
    SVAČINA: Jedna porce ovoce. Například jablko, pomeranč, meloun, hrozno, kiwi, broskev, jahody. Pokud máte chuť na zeleninu, dejte si ji místo ovoce.
    .
    OBĚD: max. 2000 – 2500 KJ -vyvážené jídlo, které se skládá z bílkoviny (bílé maso, ryba, tofu, luštěniny, sýr, jogurt…), zeleniny (salát, vařená) a velmi malého množství sacharidů (rýže, celozrnné těstoviny, pečivo, brambory…). Pozor ale na množství, abychom se vešli do našeho kalorického plánu!
    .
    SVAČINA: Nakrájená zelenina nebo zeleninový salát. Může to být okurka, rajče, mrkev, kedlubna. Nebo proteinová tyčinka.
    .

    VEČEŘE: max. 1000 ? 1500 KJ ? Nakrájená zelenina nebo zeleninový salát (lze přidat velmi malé množství nízkotučného sýra). V případě chuti na sladké jeden kus ovoce (jablko, pomeranč, kiwi?)

    .
  • Jednotlivá jídla se obvykle příliš neprohazují. Spíše je třeba zapojit kreativitu, abychom nevytvářeli stále stejné saláty či neopakovali stále stejná vyvážená jídla k obědu. Když vás čeká pracovní oběd nebo večeře, která bývá obvykle energeticky bohatší, je třeba s tím v denním kalorickém příjmu počítat. Rozhodně je však lepší dát si při pracovní večeři menší porci než hladovět celý den! Takové počínání by mělo opačný než redukční efekt!
  • Vyvážená jídla mohou tvořit i vaše oblíbené pochoutky. Ale vzhledem k tomu, že se jedná o redukční jídelníček se s níženým počtem kalorií, tak je i zde nutné dodržovat některá základní pravidla jako: vyloučit smažená a velmi tučná jídla, sladkosti, sladké nápoje a buchty, alkohol, přejídání, fast food (McDonald, KFC, hotovky).
  • Pro efektivnější redukci je možné zmenšit porci sacharidů (přílohy) na polovinu a zvětšit porce zeleniny a bílkoviny..
    POZOR!
    Doslova posedlí počítáním kalorií jsou obyvatelé USA. Přesto ačkoli osmdesát procent obyvatel USA úporně konzumuje ?light? výrobky se sníženým obsahem tuku, jsou celosvětově největšími konzumenty umělých sladidel a v průměru věnují sportu největší počet hodin týdně, obezita je v USA stále na vzestupu. Potvrzuje se tím jediné: pouze nízkotučná strava problém neřeší! Mezi obezitou a kalorickým obsahem přijímaných potravin totiž neexistuje žádná souvislost. Naopak ukázkou ideálního způsobu výživy je kupříkladu středomořská kuchyně, přestože se zde na jídelníčku vyskytují ze 45 procent z celkové spotřeby kalorií právě tuky! Jejich příjem je však pokryt zejména olivovým olejem a rybím tukem. A v tom je jádro věci: nejde o kvantitu potravin, ale o jejich kvalitu!