olivy a olivový olej

Chcete si dopřávat opravdu dobrá jídla a zároveň udělat něco pro svou linii? Pak se zaměřte na středomořskou kuchyni. Je bohatá na ryby, křupavou zeleninu, čerstvé bylinky a hlavně na poklad jižních národů ? olivy a olivový olej.

Olivy

Olivy se sklízí na podzim, kdy jsou nejbohatější na antioxidanty a také na obsah olejů.
Nejprve se sklízí olivy zelené ? tedy ty méně zralé, tvrdé, s nahořklou chutí. Po dalším dozrávání na stromě mění olivy svou barvu na červenou, tmavě fialovou a pak černou ? černé olivy tedy nejsou jiným druhem oliv, jsou pouze později sklizené. Černé olivy jsou měkké a chutnají jemněji.
Další charakteristickou chuť získávají olivy zejména nakládáním, ať už ve slaném nálevu či v oleji, spolu s bylinkami a kořením.

Olivový olej

Olivový olej se vyrábí lisováním oliv, nejlépe do dvou dnů po sklizni. Nejkvalitnější ? panenský ? olej se získá mechanickým stlačením celých oliv za studena. Tímto postupem se v oleji zachová největší množství obsažených prospěšných látek. Vzniklá drť se dále zahřívá a znovu lisuje, čímž se získá již méně kvalitní stolní olej.
Panenský olivový olej se nejvíce hodí do studené kuchyně ? salátů, dresinků a zálivek či k marinování. Můžete jím nahradit i máslo ? stačí jen trochu pokapat krajíc celozrnného pečiva. Ostatně pita chléb a olivový olej jsou tradiční snídaní po staletí v mnoha středomořských zemích.
Rafinovaný stolní olivový olej je více odolný vůči teplotě a je tedy možné jej využít i pro pečení či restování.

Olivy a zdraví

Olivy jsou velmi bohaté na velké množství živin ? obsahují vitamín A, E a K, dále minerály vápník, draslík, hořčík a železo a vysoký je i obsah antioxidantů. Velmi důležitý je vysoký obsah nenasycených tuků ? z celého obsahu tuků je to až 70%. Díky svému výjimečnému složení mají olivy a olivový olej velmi pozitivní vliv na zdraví ? nenasycené tuky se podílí na snižování hladiny krevního cholesterolu a tím významně přispívají k prevenci kardiovaskulárních onemocnění. Díky své nahořklé chuti podporuje olivový olej tvorbu žaludečních šťáv a mírným projímavým účinkem pomáhá také vylučování.

Pravidelná konzumace olivového oleje podporuje celkovou detoxikaci organismu, pomáhá jako lék při žlučníkových potížích, a mírnění žlučníkových záchvatů.
Olivový olej byl odedávna používán k výživě pokožky a vlasů a i dnes je základem mnoha krémů a kosmetických přípravků. Samotný olivový olej (nebo v kombinaci s vhodnými bylinami) je použitelný jako zábal na vlasy, po opalování či jako olejíček na jemnou pokožku dětí.

Olivy a redukce váhy

Přestože jsou olivy a olivový olej velmi zdraví prospěšné, jsou to potraviny kalorické.
100 g zelených oliv má energetickou hodnotu cca 570 kJ a 14 g tuku, olivy černé jsou poněkud kaloričtější – mají 1450 kJ a 36 g tuku. 100 g olivového oleje má víceméně stejnou kalorickou hodnotu jako ostatní oleje a tuky, tedy cca 3 500 kJ.

Jedná se sice o zdravý tuk, ale i zdravý tuk konzumovaný v nadbytečném množství se ukládá do tukových zásob. V případě pojídání většího množství oliv hrozí také riziko zvýšené konzumace soli, způsobující zadržování vody v těle. Doporučujeme tedy olivy jíst spíše zelené, v množství několika kusů pro oživení chuti salátů nebo jiných pokrmů.

A ještě na závěr

Při nákupu oliv upřednostňujte ty v kvalitních plechovkách či sklenicích. Plastové sáčky kvalitám oliv nesvědčí. Na dovolené ve Středomoří můžete vychutnat desítky variant čerstvě naložených oliv přímo z kádě. Olivový olej, zejména panenský, by měl být prodáván v tmavé skleněné lahvi a také doma skladován na tmavém a chladnějším místě. Jedině tak si uchová své jedinečné vlastnosti.