Diabetes – Diabetes mellitus se u dospělých vyskytuje převážně jako diabetes II.typu, i když v ČR je i 100 000 diabetiků I.typu. Slinivka břišní produkuje dostatek hormonu inzulínu, organismus však pro něj nemá fungující receptory, takže je v podobné situaci, jako kdyby inzulín neměl. Výsledkem je vysoká glykémie, kterou je nutno nějakým způsobem snížit. Vzhledem k tomu, že většina diabetiků II. typu má nadváhu, bývá nejzdravějším a nejlevnějším řešením úprava stravy, která vede ke snížení hmotnosti (tím automaticky klesá i glykemie). Pokud dieta nestačí, je nutno přidat léky (antidiabetika), případně inzulin. Normální hodnoty cukru v krvi (glykemie) jsou mezi 4-5,5 mmol/l. Diabetik musí omezit ve stravě všechny sacharidy, nejen sladké. Množství pečiva a příloh diabetolog reguluje podle glykemie a hmotnosti pacienta.Některé potraviny, zejména takové, které jsou slazené aspartamem (nápoje, nízkotučné ovocné jogurty s aspartamem) se v diabetické dietě dobře uplatní. Často se však můžeme setkat s takzvanými sladkostmi pro diabetiky, které se pyšní tím, že jsou bez cukru. Avšak slazeny jsou fruktózou nebo jiným sladidlem, které má energetickou hodnotu téměř stejně vysokou jako řepný cukr. Vzhledem k tomu, že tyto sladkosti jsou většinou velmi bohaté na tuk (až 35% hmotnosti výrobku!), jsou pro diabetiky nevhodné. Z tohoto důvodu je nutné číst informace na obalech potravin pro diabetiky. Diabetika totiž neohrožuje pouze vysoká hladina cukru v krvi, ale rovněž choroby srdce a cév.